Somfai Péter vívó Dunakeszit is képviseli a riói olimpián

Somfai Péter vívó Dunakeszit is képviseli a riói olimpián

Az első olimpiájára készülő 36 esztendős kiváló párbajtőröző, Somfai Péter nemcsak hazájának, hanem Dunakeszinek és Fótnak is szeretne dicsőséget szerezni Rió de Janeiróban.

Tuzson Bence, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője – akitől nem áll messze a sport, hiszen Magyar Műugró Szövetség elnöke – drukkol a magyar férfi párbajtőrcsapatnak, és a csapat tagjának, Somfai Péternek.

„Az olimpia sok mindent jelent a hazai sportolók és szurkolók számára. Mi magyarok idén nagyon sok, összesen 159 sportolóval, 21 versenyszámban lehetünk kint az olimpián, tehát 2 fővel többen, mint négy éve Londonban. Szűkebb környezetünkben ennek azért van komoly jelentősége, mert Somfai Péter párbajtőröző személyében nekünk is kint van egy ragyogó versenyzőnk Rióban, aki azon túl, hogy Magyarországot képviselheti, Dunakeszi és Fót hírnevét is öregbíti.

Mindenkit arra buzdítok a választókerületen belül és természetesen országszerte is, hogy szurkoljon Somfai Péternek. A férfi párbajtőrcsapat augusztus 14-én, magyar idő szerint 14 óra után lép pástra és reméljük a késő esti végjátékban is szoríthatunk értük, mert ez azt jelentené, hogy szép sikert szereznek hazánknak! Hajrá, magyarok, hajrá, magyar férfi párbajtőrcsapat, hajrá Péter, nyerjétek meg az olimpiai aranyérmet!

 

Somfai Pétert júliusban, a tatai edzőtáborban kerestük meg.

A családról, a gyerekekről és az érkező babáról

Az évnek majdnem a felét itt a tatai edzőtáborban vagy versenyeken, gyakorta külföldön töltöm. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a feleségem is vívott, így meg tudja érteni, hogy milyen a vívással és az élsporttal együtt járó életmód. És a két kislányom is borzasztóan örül, amikor egy-egy versenyről hazatérek, bár amikor elmegyek, annak kevésbé. Ám ők is értékelik, hogy versenyekre járok, és főleg azt, ha apa éremmel tér haza, amit ők kapnak meg, és azzal pár napig el tudnak játszani. Természetesen ők is nagyon készülnek arra, hogy televízión keresztül nézzék apa versenyét. Bár magyar idő szerint késő estébe nyúlik majd a versenyünk, de erre a pár órára még ébren maradnak ők is. Augusztus végén harmadik kislánnyal bővül a családunk, amit nagy örömmel várunk.

A kezdetekről, és a vívás iránti szerelemről

Érdekes, hogy gyerekkoromban a szüleim azt szerették volna, ha öttusázó leszek, de én a vívás mellett maradtam. Megszerettem ezt a mozgásformát. És aki egyszer beleszeret a vívásba, az élete végéig kijár a vívóterembe asszózni, függetlenül a korától, és függetlenül attól, hogy hivatásból vagy csak játékból teszi. Amikor a páston vagyok, megszűnik a világ. Semmi másra nem tudok koncentrálni, csak arra, hogy felgyulladjon a találatot jelző zöld lámpa. Ez kevés dologgal összehasonlítható, mámoros érzés.

Jó volt a társaság, és elkezdtek jönni az eredmények. Láttam az idősebb társaimat és megszületett a vágy bennem, hogy egyszer én is kijuthassak az olimpiára. És most sikerült. Ez lesz az első olimpiám, így 36 évesen ez nagy ajándék a számomra. A csapatban van két, még nálam is idősebb, kiváló, rutinos versenyző, Imre Géza és Boczkó Gábor, akik már többször is jártak olimpián. Ők megpróbálnak felkészíteni arra, hogy az olimpia a többi világversenytől eltérő, különleges atmoszférájú és hangulatú. Gőzerővel készülök arra, hogyha be kell állni az olimpián a csapatba, bármilyen ellenfelet is hozzon elém az élet, azt minél nagyobb tusaránnyal megverjem, és ezáltal minél inkább hasznára legyek a csapatomnak.
Remélem, hogy a televíziók előtt a mi riói versenyeinknek is sok százezer honfitársunk fog szurkolni. Mi mindent megteszünk, hogy kiugróan jó eredménnyel örömet okozzunk minden magyarnak!

Az olimpiára történő közvetlen felkészülésről

Ez a mostani a harmadik hét az olimpiára történő felkészülésünkben. Az első héten a fizikai felkészülésen volt a hangsúly, majd a kondicionáló gyakorlatok fokozatosan csökkentek és egyre többet vívunk. Mentálisan ilyenkor már fáradtak vagyunk, de mestereink ilyenkor szerveznek kikapcsolódást segítő programokat. A Brazíliába való utazást megelőző héten már Budapesten készülünk, így a családommal tölthetem az estéimet, ami lelkileg mindenképpen jó hatással lesz rám. A versenyzés mellett a Honvédnál utánpótlás edzőként is dolgozom, így amikor a külföldi versenyek miatt több napot, hetet távol vagyok, olyankor a feleségem segít be és vezeti a gyerekek edzéseit. Így lesz ez most is, amikor Rióban leszek. Természetesen a lányaink sok időt töltenek a vívóteremben, látják, hogy apa mit csinál, ők is játékból már tőröznek egymással.

 

026

Somfai Péter párbajtőröző

36 éves, 1980. április 2-án született Budapesten. Nős, 2 lánygyermek édesapja, a cikk megjelenésének hónapjában várják feleségével harmadik kislányukat. Pályafutását az MTK-ban kezdte, majd 2009-ben igazolt a BHSE/Honvédba. Az aktív versenyzés mellett a Honvéd párbajtőr fegyvernemének utánpótlás edzője, felesége: Somfai (Berta) Krisztina szintén. Mindketten a sport szeretetét próbálják továbbadni kislányaiknak és a vívni tanuló gyermekeknek.

Kiemelkedő eredményei

Világbajnokság
ezüst, 2009, Antálya, párbajtőr csapat
bronz, 2010, Párizs, párbajtőr csapat
ezüst, 2011, Catania, párbajtőr csapat
bronz, 2012, Kijev, párbajtőr csapat

Európa bajnokság
arany, 2009, Plovdiv, párbajtőr csapat
arany, 2010, Lipcse, párbajtőr csapat
ezüst, 2011, Sheffield, párbajtőr csapat
ezüst, 2012, Legnano, párbajtőr csapat

Forrás: Dunakanyar Régió