Tőkés László részvételével emlékeztek ’56 hőseire Csömörön

Tőkés László részvételével emlékeztek ’56 hőseire Csömörön

CSÖMÖR A magyar nemzet szabadsága, ’56 hőseinek áldozatából sarjadt ki. Ma sem engedhetjük meg, hogy mások döntsenek olyan ügyekben, amelyek nemzeti önrendelkezésünket érintik. Sosem tűrtük, és ma sem, hogy szuverenitásunkat csorbítva, helyettünk határozzanak nemzeti sorskérdéseinkben – jelentette ki Tuzson Bence, a Pest megyei ötös számú választókerület országgyűlési képviselője.

A Gloria Victis Emlékhelynél megtartott ünnepi eseményen Tuzson Bence elmondta: Kevés olyan esemény van a magyar történelemben, amelyet politikai, társadalmi hovatartozástól függetlenül minden becsületes magyar ember ugyanúgy ítél meg. Dicső múltunk ellenére az is tény, hogy ezeréves történelmünkből szinte az egyetlen igazán világraszóló eseményünk az 1956. október 23-án kirobbant, majd a szovjet tankokkal november 4-én, és az azt követő hetekben kivégzett magyar forradalom és szabadságharc.

„A Rákosi-korszak darabjaira szakította a nemzetet, a félelem és a gyanakvás légköre ragályos betegségként ülte meg a lelkeket. 1956 forradalma felszabadító erejű nemzeti egymásra találás volt. Vállvetve harcoltak középiskolás diákok, egyetemisták, munkások, művészek, tanárok. Együtt emelték fel hangjukat egy szabad Magyarországért.

Számomra az is fontos üzenete 1956 dicső őszének: egyedül állunk a világban, másra nem számíthatunk, szabadságunkat csak magunknak vívhatjuk ki. A magyar nemzet szabadsága ’56 hőseinek áldozatából sarjadt ki. Már 1989-ben erre a szilárd alapra építettük demokráciánk átmeneti alaptörvényét, s most is ennek a szabadságnak megőrzéséért harcolunk.”

Tuzson Bence kiemelte: Manapság nehéz úgy 1956-ról beszélnünk, hogy ne utaljunk a minket körülvevő, egyesek által megváltoztatni kívánt Európára. Ám Magyarország kormánya nemet mond arra, hogy a demokratikusan választott magyar országgyűlés beleegyezése nélkül embertömegeket telepítsenek hazánkba. Magyarország nem hagyhatja magát, nem hagyhatja veszni szabadságát, hiszen erre kötelez minket 1956 hőseinek véráldozata.

Isten áldja 1956 hőseit és áldozatainak emlékét! Éljen a magyar szabadság!” – fejezte be ünnepi Tuzson Bence.

Galéria

 

A jelenlévő ünneplő tömeg a szemerkélő borús ég alatt meghallgatta Kautzky Armand, Jászai Mari-díjas színművész előadásában, Wass Albert: Sztrájkolnak az égben című novelláját, és Reményik Sándor: Kegyelem című versét.

Majd Sasvári Sándor színművész, énekes előadásában felcsendült, Az Utazás című rockoperából, Veres Pál dala, az Utolsó harc, valamint a Fejedelem című rockoperából, a Kárpátok között című dal.

Tőkés László, református lelkész, európai parlamenti képviselő kiemelte: amikor Remenyik Sándor költő, Kegyelem című versét meghallgattuk, tudatosodott bennem, hogy 1956. október 23-i forradalom egy különleges kegyelmi állapota volta a magyar történelemnek. Horribile dictu, azaz mondani is szörnyű, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, annak emlékét megcsúfolta és meggyalázta az akkori bal-liberális hatalom. Méltó, hogy most lemossuk a gyalázatot.

E kis település az árral szembe úszott, amikor egy évtizede létrehozta ezt az emlékművet. Bár Csömör egy kicsiny helye a világnak, ám mégis a Glória Victis emlékművel a kommunista világrend áldozataiért emlékezők zarándokhelyéve vált – fogalmazott Tőkés László.

2016. október 21.