Szerencsi Turisztikai Központ felújítása

Szerencsi Turisztikai Központ felújítása

SZERENCS Elérkezett az idő arra, hogy a magyar gazdaság húzóágazatává fejlődött turizmus a kormányon belül magasabb rangra emelkedjen, ezért hamarosan létrejön a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmussal kapcsolatos erőforrások koncentrálására – jelentette ki Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár május 17-én, Szerencsen.

Az államtitkár erről az egykori cukorgyár raktárépületéből átalakított Szerencsi Turisztikai Központ meglátogatásakor beszélt, amelyben megtekintette a csokoládé-szobor és- retro játék kiállítást is. Kiemelte: a turisztikai beruházások, látványosságok, akkor nyernek igazán értelmet, ha egy régió, vagy éppen egy település közössége azt tudja megmutatni magából, ami igazán csak rá jellemző.

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék turisztikai fejlesztése, Tokaj-Hegyalja megújulásáért elnevezésű program keretében 2,3 milliárd forintos fejlesztés valósult meg 27 településen a közelmúltban. A programot az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásából valósították meg.

Ennek keretén belül Szerencs Város Önkormányzata felújította a volt Szerencsi Cukorgyár egykori raktárépületét, valamint akadálymentesítette azt. Az építészetileg értékes, helyi védelem alatt álló épület alkalmassá vált arra, hogy bemutathassa a település hírnevét adó szerencsi csokoládégyártás történet, meglévő tárgyi emlékeit, és létrehozzon egy helyi ipartörténeti múzeumot.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere elmondta, hogy az épület a felújítással alkalmassá vált arra, hogy családbarát szolgáltatásokat is nyújtó turisztikai centrumot alakítsanak ki benne, amely – a település közlekedési csomóponti helyzetét tekintve – kiinduló pontja lehet a Tokaj-Hegyaljára induló gyalogos-, autós- és biciklitúrák számára.

Tuzson Bence emlékeztetett arra, hogy folytatódik a turizmus dinamikus növekedése, a szektor várhatóan idén is 5-6 százalékkal bővül majd, ehhez az erőforrások tagoltságának megszüntetésére, hatékonyabb felhasználására van szükség. A centralizálás segíthet egy egységes országimázs kialakításában, továbbá abban, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása elérje a versenytársakéhoz hasonló 12-15 százalékot. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség részleteinek kidolgozása folyamatban van, létrehozásával egy helyre kerülhet a turisztikai szervezés, -képzés, és az ország marketingje is.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, hogy a térség a támogatás által olyan lehetőséghez jutott, amelynek köszönhetően tovább növelhetjük Zemplén, azon belül is Tokaj-Hegyalja versenyképességét. A fejlesztések célja: a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, mint UNESCO világörökségi helyszín természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális környezetének az ökológiai egyensúly fenntartásával történő komplex fejlesztése. Így a térség hagyományain alapuló, a világörökségi helyszín kulturális infrastruktúráját hasznosító fejlesztések, kulturális, vallási, művészeti rendezvények és a hozzájuk szorosan kapcsolódó turisztikai szolgáltatások valósulnak meg – közölte Tuzson Bence.

Az államtitkár azután a helyi TV-ben stúdióbeszélgetésen vett részt Mengyi Rolanddal, ahol a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK), a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK), a migráció aktuális kérdéseiről, a kényszerbetelepítést határozottan ellenző magyar kormányzati álláspontról és az ezzel összefüggő népszavazás szükségességéről volt szó.

2016.05.17.