Vendég: Horkai György olimpiai bajnok vízilabdázó

Vendég: Horkai György olimpiai bajnok vízilabdázó

CSÖMÖR – Polgári Esték „A pólómeccset egy góllal, a politikai választásokat egy szavazattal kell megnyerni. Ez a Horkai Györggyel töltött este tanulsága számomra” – jelentette ki Tuzson Bence a Polgári estek rendezvénysorozat február 18-i csömöri állomásán, amelyet mintegy hatvan érdeklődő előtt tartottak meg a Zöldfa étteremben.  

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője csaknem másfél óráig beszélgetett a 282-szeres válogatott pólóssal, aki 16 éves korától 32 éves koráig hűségesen kitartott a BVSC klub mellett.

Jelenleg az utánpótlás válogatottak szövetségi kapitánya a nagy egyéniségekhez hasonlóan szerényen és alázattal beszélt a 70-es évek nagy magyar csapatáról, amelyet a nemzetközi pólós szakemberek minden idők legnagyszerűbbikének tartanak, és az 1976-os montreali olimpiai bajnoki címmel tették fel a koronát teljesítményükre.

„Nagy szívfájdalmam, hogy világbajnokságot nem sikerült nyerni azzal a csapattal, csak három ezüstérem jött össze. Bár akkor a politika erősen befolyásolta az eredményeket. Például 1982-ben Ecuadorban a Szovjetunió elleni meccs utolsó másodperceiben dobtunk egy szabályos gólt, amit az USA-beli játékvezető érvénytelenített, mondván már időn túli volt. Így az a mérkőzés 7-7-es döntetlennel ért véget, ami a szovjetek elsőségét jelentette. De említhetném a Szovjetunióval történő szolidaritás miatt az 1984-es Los Angeles-i olimpiától való távolmaradásunkat, ami a 70-es évek nagycsapatának utolsó esélye volt, hogy újabb olimpiát nyerjen” – emelte ki Horkai György.

„Mitől igazán jó egy pólócsapat? Meggyőződésem szerint mindennél fontosabb a csapategység. Mert a csapat nyer, vagy veszít, sosem az egyének. Ezért sosem az a fontos, ki dobja a gólt. Tapasztalatom szerint egy igazi közösségként működő társaság többet képes elérni, mint egy olyan, ahol nincs egység. És úgy gondolom ez igaz az élet más területein is, akár egy munkahelyen, akár egy politikai pártban” – hangsúlyozta az utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya.

Hozzátette: gyerekkorában jól tanult az iskolában, mert mérnök édesapja, azzal fegyelmezte, hogy nem mehet edzésre, ha gyengébb osztályzatot hoz haza, és mivel imádta a pólót, így ez hatásos motiváló erőnek bizonyult. Az 1976-os olimpiai bajnokság után elvégezte a jogi egyetemet, mert úgy gondolta ezzel a végzettséggel, bármivel foglalkozhat utána az ember, és amire büszke, hogy csupán egyetlen utóvizsgával. Ám jogászként sosem dolgozott.

Tuzson Bence ehhez megjegyezte: „Ez jó hír számomra, hogy jogászként még bármi lehet az emberből, így még előttem a pálya”.

„Amikor 1993-ban átvettem a férfiválogatottat, akkor azt megelőzően 10 éve nem volt siker a magyar pólóban. Elkezdtem fiatalokkal dolgozni, keményen, napi 6-7 órát edzettünk. Én alkalmaztam először fizikai erőnlétfejlesztő edzőt. A kemény munkának meg lett a gyümölcse: 1995-ben Világkupát nyertünk a ’csikócsapattal’. Az 1996-os atlantai olimpián 22 év volt a csapat átlagéletkora. Az elődöntőben a spanyolokkal kerültünk össze, akiket ott a csoportmérkőzések során már biztosan vertünk. Sajnos a fiatalok fejében ott volt, hogy jobbak náluk. A 4. negyedig vezettünk is, ám akkor egy rövidzárlat miatt fordított az ellenfél, ami annyira sokkolta a rutintalan játékosaimat, hogy el is úszott az a meccs. Végül 4.-kek lettünk, bár már akkor meg kellett volna nyerni az olimpiát. Csalódott voltam, lemondtam. Jött Kemény Dénes, aki az általam megkezdett munkára feltette a koronát a 2000-es sidney-i olimpia megnyerésével. A következő kettő olimpiai címben már Dénes is vastagon benne volt” – mesélte Horkai György.

„Öt éve foglalkozom az utánpótlás válogatottakkal. Bátran kimerem jelenteni, hogy van jövője a magyar vízilabdának, mert rengeteg a tehetséges játékos. Rióban van-e esélyünk? Benedek Tibi kiváló munkát végez a felnőtt csapattal. Jelenleg a szerbek kevéssel a világ előtt járnak, ám utánuk annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy van legalább 8 olyan csapat, amelyik bármelyike bekerülhet a legjobb 4 közé. Ott pedig egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Én bizakodó vagyok!”  – fejtette ki az utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya.