Tuzson Bence vendége volt Vastag Csaba popénekes

Tuzson Bence vendége volt Vastag Csaba popénekes

DUNAKESZI Az X-faktor tehetségkutató első, 2010-es évadának győztese, a 34 esztendős Vastag Tamás popénekes volt a vendége a Polgári Estek elnevezésű programsorozat dunakeszibeli állomásának május 12-én, ahol Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője kérdezte a népszerű sztárt.

Az énekes beszélt zenei pályája kezdetéről, a mélypontokból való kilábalás technikáiról, útkereséseiről, a dalírásról, öccséhez, a szintén énekes Vastag Tamáshoz fűződő kiváló viszonyáról. A csaknem száz érdeklődő, akik a VOKE József Attila Művelődési Központ színháztermében helyet foglaltak megtudhatta azt is, hogy miért csinált az énekes egy saját hátrányos helyzetű gyerekeket támogató alapítványt, hogy imád kertészkedni, és hogyan kapott 3 aranyérmet a saját nevével fémjelezett bor 2009-ben.

Az esős, hűvös idő ellenére nem hagyták cserben rajongói az énekest és több csoport érkezett az ország más tájegységeiről is.

A kezdetekről
„Már kisgyerekkorom óta látszott, hogy szeretem a nyilvánosságot, mert gyakorta pattantam fel otthon az asztalra és verseltem szüleimnek. 12-13 éves korom óta tucatnyi zenekarom volt. Egy veszprémi katolikus iskolába jártam, ahol tagja voltam az énekkarnak, amelynek egyik mozgatórugója lettem. Belekóstoltam a rock szinte minden műfajába és a klasszikus zene felé is kalandoztam, így alakult ki sajátos zenei stílusom”.

A mozgatórugó
„Elsősorban a közönségért csinálom az éneklést, de ennél gazdagabb a motívumrendszerem. Mindenképpen valami üzenetet szeretnék átadni a dalok által. Azért írok dalokat, hogy ebben elmondjam gondolataimat. Az „Őrizd az álmod” című dal – amit Tamás öcsémmel közösen készítettünk és 2012 legjobb magyar dalának választottak – a család és a haza szeretetéről szól. A határon túli magyar lakta területeket az elmúlt 6 évben keresztül-kasul koncerteztem zenekarommal. És bár már felléphettem Londonban és az USÁ-ban is, ám nekem fontos, hogy magyarul, magyar embereknek énekelhessek.

X-faktor – sofőrből győztes
„Eszem ágában sem volt 2010-ben elindulni a Magyarországon első alkalommal meghirdetett tehetségkutató versenyen, hiszen már 2008-ban az ország legnépszerűbb musicalénekesének választottak. Az akkor 18 éves Tamás öcsémet vittem el autóval a versenyre, ahol kiderült, hogy még lehet jelentkezni. Megtettem. Megdöbbentő volt, hogy tízezernél jóval többen jelentkeztek. Nekem az a véleményem, hogy borzasztóan nehéz lemérni ki a jobb énekes, mivel ez rettentően szubjektív dolog. Sikerült megnyernem, ami a karrierem szempontjából mindenképpen óriási lökést adott, hiszen fordulónként 2,2 milliónyian nézték a televízióban a műsort. Több alkalommal a nézők szeretete, választása juttatott tovább. Én úgy vélem, sok énekes megférhet egymás mellett a pályán, így nemhogy a testvéremet nem tekintettem konkurenciának, hanem másokat sem. Így őszintén tudok örülni más sikereinek is.”

A mélypontokról
„Amikor megnyertem az X-faktort, tudtam, hogy ez nem valaminek a vége, hanem ez a kezdet, mert a „sztárság” mögé értékeket kell felmutatni. Bizony a csúcsok, a sikerek mellett természetszerűleg ott vannak az elkerülhetetlen hullámvölgyek is, amikről sosem tudom, meddig tartanak. Ilyenkor megpróbálom megfogalmazni mik idézték elő azt. Ez az önanalízis általában segíteni szokott. Ha tehetném, akkor a bulvárvilágból kivonulnék. Inkább ne írnának a magánéletemről semmit sem! Nem tudom, hogy merre vezet majd az életem útja, mert koromnál fogva már foglalkoztat az utódlás kérdése, ám a sikerességemhez úgy gondolom, kell, hogy a magányomat – amikből a dalok születnek – megoszthassam több ezer rajongómmal. Amíg lesz igény az éneklésemre, addig csinálom.

Alapítvány hátrányos helyzetű gyermekekért
„Hosszú éveken át támogattam más alapítványokat, ám sok csalódás ért, mert gyakorta nem jutott el a pénz, a tárgy az érintettekhez. Ezért hoztam létre egy saját alapítványt, ami átlátható, és célja nem a pénzszerzés és nem a népszerűségem fokozása. Hátrányos helyzetű gyermekeket támogatok, mert ők nem tudnak „szakszervezetekbe” tömörülni, hogy megvédjék érdekeiket.

A szabadidőről
„A szüleim mindig foglalkoztak borkészítéssel, de nem üzemi méretben. Így esett, hogy 2009-ben a nevemet adtam háromfajta palackos borukhoz, melyek 3 aranyérmet nyertek az éves minősítő versenyen. Otthon sosem hallgatok zenét, szeretem a csendet. Diósd és Érd határán van egy kertem, ahol fűszereket termesztek saját élvezetre. Emellett tervezek ruhákat is, ám nem tudom ennek lesz-e komolyabb jövője.

A csaknem kétórás alkalom végén, Tuzson Bence kérésére Vastag Tamás élőben – acapella (hangszer kíséret nélkül) – elénekelte az egykori V’ Moto-Rock együttes nagy slágerét, a Jégszívet, melynek zenéjét Lerch István, míg szövegét Demjén Ferenc szerezte.

A refrénekbe pedig az énekes bevonta a jelenlévő hallgatóságot is, akik lelkesen, harsányan kapcsolódtak bele a közös éneklésbe és zengték: „Jégből vagyok, talán fel sem olvadok, hát nyújtsd két kezed, olvaszd fel jégszívemet”.

2016.05.12.