Tuzson Bence volt az Újlipótvárosi Közéleti Est vendége

Tuzson Bence volt az Újlipótvárosi Közéleti Est vendége

“Attól, mert a sajtóban, vagy a TV-ben gyakran szerepelek, ugyanaz az ember maradtam, mint annak előtte voltam. Előbb-utóbb minden politikai pálya, így az enyém is, egyszer majd véget ér. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy átmeneti helyzet. Ezt tudatosítani kell mindig magamban, hogy ember maradjak” – jelentette ki Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, az Újlipótvárosi Közéleti Est eseményén.

A Fidelitas budapesti XIII. kerületi csoportjának meghívására az államtitkár egyebek mellett beszélt arról, hogyan került kapcsolatba a közélettel a rendszerváltáskor, mit jelentett számára Antall József mellett ifjúsági tanácsadóként dolgozni, és mi döntött a politika mellett az ügyvédi pályával szemben.

Politikai indíttatás – a kezdetek

Az 1990-es időszakot – 27 év távlatából – nehéz megérteni a mostani fiataloknak. Azt a korszakot fiatalon megélni hihetetlen izgalmas volt. Gyors változások történtek akkor, amik korábban évtizedek alatt zajlottak le. Azzal a meggyőződéssel kezdtük el 1990-ben a rendszerváltást, hogy Magyarország fejlődjön. 17 éves voltam 1989-ben, amikor csatlakoztam az MDF-hez. Abban az időben kevesen értettek a politikához, de Antall József kivétel volt, neki volt elképzelése, látása, víziója, hasonlóan, mint Orbán Viktornak. Családi indíttatásra kerültem az MDF XII. kerületi szervezetébe, aminek akkor 800 tagja volt, és 400-600 tag járt is rendszeresen a gyűlésekre, ami ma szinte elképzelhetetlen aktivitás. Valószínűleg Antall József ma alkalmatlan lenne a kormányfői posztra, mert ő még nemes vívóasszónak tekintette a politikai vitát, a mai politikusok pedig inkább ökölvívásnak.

Galéria

 

Értékek mentén politizálni – Ars poética

Egy politikusnak tudnia kell, hogy mit miért csinálj, és szilárd elvekkel kell bírnia. Mert bármilyen kérdés felmerül, az alapértékekhez vissza lehet nyúlni. Ilyen fontos politikai elv például, hogy a gyermekek fontosak, és jobb munkából megélni, mint segélyből. Mi most elvek alapján politizálunk, de szabadon gondolkodunk. A szocialisták egy zárt ideológiai dobozból viszont nem tudnak kitörni, ez okozza válságukat.

Antall nemcsak elvi, hanem pragmatikus politikus is volt. Megtanultam tőle: nem szabad, hogy a szimbolikus ügyek elvigyék a figyelmet a lényegi kérdésektől. Ez a gondolkodás a 90-es évek elején égett belém. A Fidelitas alapszabályának írói között voltam, amely egy jó hangulatú szervezet volt akkor, a 90-es évek közepén. Az elmúlt húsz évben hullámzó volt az ifjúsági szervezet aktivitása, ám úgy érzékelem, hogy most ismét felfele emelkedő pályán van.

A mostani kormányban Rogán Antal és Szijjártó Péter miniszter urak is a Fidelitasból jöttek. Gyürk András volt a Fidelitas első elnöke, aki a Fidesz kampányfelelőse. Sok mostani államtitkár és helyettes államtitkár is az akkori Fidelitasból nőtt ki.

Mennyi időm marad a családomra? Kevés. Arra koncentrálok, hogy rendszeresen időt szakítsak ki a hétből, amit csak velük töltök. Ha jól tudom szervezni a munkatársaim munkáját, az megkönnyíti az életem. Meg kell bíznom az embereimben, hogy ugyanúgy elvégzik a munkát, mintha én végezném el!

2017. január 12.