Új tanuszodát adtak át Dunakeszin

Új tanuszodát adtak át Dunakeszin

Új tanuszodát adtak át kedden Dunakeszin, a beruházás 368 millió forintos állami támogatásból valósult meg a fennállásának 40. évfordulóját idén ünneplő városban. A fejlesztéshez a helyi Önkormányzat biztosította a telket, parkolót épített és parkosította a Gérecz Attila Tanuszoda környezetét.

Az impozáns kivitelű épületben egy tanmedence és egy 25 méteres úszómedence létesült, melyet ma délelőtt örömmel vettek birtokba a közeli Fazekas iskola diákjai a politikusok ünnepi beszédei után. A meghívott vendégeket Szabó Katalin, Dunakeszi Város Önkormányzatának sajtószóvivője köszöntette – köztük Szabó Tündét, sportért felelős államtitkárt és Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt, a város országgyűlési képviselőjét.

Dióssi Csaba polgármester bevezető gondolatai között emlékeztette az ünneplőket, hogy már 1977-ben, amikor várossá avatták Dunakeszit, akkor is megfogalmazódott a lakosság körében az uszoda építésének igénye. De az csak vágy maradt, bár megvalósításának ígérete folyamatosan szerepelt a pártok választási kampányában. – 2006-ban a választások előtt a Gyurcsány kormánnyal aláírtuk a támogatási szerződést, ám a választás után kiderült, hogy forráshiány miatt mégsem épülhet meg – hangoztatta a polgármester, aki hozzátette, hogy a város történetének 40 éve alatt mindig az ott élők álma és szívügye volt egy uszoda, amit csak most sikerült valóra váltani a kormány és az Önkormányzat összefogásával.
A lakosság igényére utalva bejelentette, hogy az uszoda falára két márványtáblát helyeznek majd el. Ezek egyikén annak a helyi lakosnak a neve fog szerepelni, aki több mint 70 millió forintot hagyott a városra az uszoda létrehozására.

 

Dióssi Csaba köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az állami program keretében megvalósult uszoda építését. Az állami és önkormányzati összefogás jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy a város biztosította a telket, parkolót építettek, parkosítottak.

– A szeptember elején átadott 24 tantermes iskolához hasonlóan az uszoda építése is az összefogás eredménye – hangsúlyozta a város polgármestere, aki köszönetet mondott a két államtitkárnak, Szabó Tündének és Tuzson Bencének, akiknek köszönhetően a dunakeszi diákok úszásoktatása megkezdődhet a Gérecz Attila Tanuszodában, melyet majd a felnőttek is igénybe vehetnek. Külön köszöntötte Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszót, aki biztosítja az úszásoktatás szakmai hátterét.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a sport mellett. – Közös feladatunk, hogy a jövőnket alakító generációk számára a szellemi nevelésen túl a fizikai fejlesztést is tudjuk biztosítani. Éppen ezért a kormány még 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, amelynek eredményeként tornaterem-, tanterem- és tanuszoda-beruházásokat valósítunk meg országszerte – mondta az államtitkár asszony, aki külön hangsúlyozta, hogy a mozgás gazdag életmód az egészséges fiatalok nevelését segíti. – Nagyon fontos, hogy a diákok mindennapjaiba épüljön be a sport, a rendszeres mozgás, és ezért nekünk tennünk kell. A magyar kormány elindította a Minden gyermek tanuljon meg úszni! programot is, amelynek célja, hogy járásonként legyen legalább egy tanuszoda – fogalmazott Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, aki szerint az átadásra kerülő tanuszoda a diákok úszásoktatása mellett lehetőséget kínál az utánpótlás nevelésre is a kiváló edzők, szakemberek irányításával.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Gérecz Attila öttusázóról elnevezett tanuszoda megnyitóján elmondta, hogy a sportlétesítmény a városban és a térségben élő gyerekek úszásoktatását és sportolását fogja biztosítani, megépülésével a Pest megyei település régi álma vált valóra.
Az uszoda is része a kormány mindennapi testnevelést támogató törekvéseinek, amelyek a gyermekek egészségét szolgálják, azt, hogy a felnövő nemzedék egy sportos, egészséges nemzedék legyen – mondta. – A sport kitartásra, céltudatosságra, közösségi összefogásra nevel – húzta alá az államtitkár.

Tuzson Bence bejelentette, hogy Dunakeszin van az ország legnagyobb tankerülete, melyben közel huszonhétezer diák, míg a városban több mint négyezer fiatal tanul, akik közül elsőként a harmadikosok és a hatodikosok vehetik igénybe az új létesítményt az úszásoktatás keretében. – A diákok mellett a felnőttek is használhatják az úszómedencét, ami öröm mindannyiunk számára – tette hozzá Tuzson Bence, aki szerint Dunakeszi a vizek és sportok városa. Kitért arra, hogy Dunakeszin iskolaberuházások is megvalósultak, például szeptember elején adtak át egy új, 24 tantermes iskolaépületet és annak sportcsarnokát, ezeket 4,6 milliárd forintos állami támogatásból hozták létre. Tuzson Bence elmondta, hogy az uszoda a nevét Gérecz Attiláról kapta, aki válogatott öttusázó volt és a korabeli olimpiai keretnek is tagja. Gérecz Attila az ’56-os forradalom idején vesztette életét – tette hozzá.

Az ünnepi beszédek után az új létesítmény megáldását követően a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen is átadták a dunakeszi tanuszodát, melybe elsőként a Fazekas iskola diákjai csobbanhattak.

Forrás: Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: KesziPress