Új egészségház, modernizált óvodák, olcsóbb távhő Dunakeszin

Új egészségház, modernizált óvodák, olcsóbb távhő Dunakeszin

Az egykori Frédikevill szaküzlet épületében működik majd Dunakeszi új egészségháza, amelyben a két háziorvosi és egy gyermekorvosi rendelő mellett helyet kap a védőnői szolgálat is. Városunkban az új iskola és uszoda megépülése után további fejlesztések vannak folyamatban: a Garas utcában, a Gyöngyharmat Óvoda és Bölcsőde épületén energetikai felújításokat végeznek, amelyek részeként lecserélték a nyílászárókat és megújult a szigetelés, de a vizesblokkokat is felújították. A Barátság úton az önkormányzat saját erőből rekonstruálta a távhővezetéket, ami röviddel a fűtési szezon kezdete előtt nagyon is aktuális, a Nap utcában pedig járdát és utat aszfaltoznak.

Az utóbbi hónapok a megújulás jegyében telnek városunkban: olyan jelentős beruházásokat volt alkalmunk felavatni, mint az új iskola és uszoda épülete, mindezek után pedig hamarosan új egészségháza is lesz Dunakeszinek.

Új egészségház gyermekeknek, felnőtteknek

Eh013-2

Az önkormányzat saját forrásból megvásárolta és felújítja a régi Frédikevill szaküzlet épületét a Széchenyi utca 68-ban, amit egészségházzá alakítanak át. A mintegy 78 millió forint értékű beruházás eredményeként két háziorvosi és egy gyermekorvosi rendelőben végzik majd a betegek ellátását. Ez azt jelenti, hogy a Tóváros lakói gyakorlatilag helyben, otthonukhoz sokkal közelebb, az eddigieknél sokkal könnyebben és egyszerűbben kaphatják majd meg a szükséges ellátásokat. Az ingatlanon ennek érdekében építészeti és épületgépészeti szempontból is teljes felújítást végeznek, de emellett teljes udvarrendezést is terveznek, tehát a betegbarát környezet is megújul, megszépül. A gyermekorvosi rendelőnek külön bejárata és független, elkülönített várója lesz, tehát külön előnyt jelent, hogy a betegek nem keverednek, sőt, a fertőző betegeknek külön várót alakítanak ki. Ugyancsak külön bejárata lesz a védőnői szolgálatnak, ily módon önállóan működik majd, és ennek szükségleteire is a többitől elválasztott, külön várót alakítanak ki. A felnőtt háziorvosi rendelőben két vizsgálóhelyiség lesz, s a várón kívül itt irodákat is kialakítanak.

Energetikai felújítások

gyharmat008-2

A Garas utcai bölcsőde és a Gyöngyharmat Óvoda épületén energetikai felújítást végeznek. Erre a fejlesztésre Dunakeszi városa a BM-től nyert forrásokat: az önkormányzati feladatokat ellátó szolgáltatások fejlesztésének támogatására kiírt keretből összesen 80 millió forintot nyert el városunk. Ebből a pénzből elvégezték az óvoda külső homlokzati, valamint padlásszinti hőszigetelését, valamint új, modern nyílászárókat szereltek fel. Mindkét épületrészen, tehát az óvodán és a bölcsődén is lecserélték a portálajtót. Az óvoda négy vizesblokkját felújították, a csaknem 250 négyzetméteres terasz pedig a fejlesztés részeként új burkolatot kapott.

Baratsagut005-2

A Barátság úton a város saját erőből rekonstruálta a távhővezetéket. Erre a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft.-nek azokból a céltartalékaiból nyílt lehetősége, amelyeket 2014-ben és 2015-ben a nyereségkorlát felett képzett. A beruházás bruttó összege 109 millió forint.

„A távhővezetékek fejlesztésének elsődleges célja a hőveszteség, és természetesen az üzemeltetési költségek csökkentése, ezt szolgálja a hálózat korszerűsítése. Városunkban a hőszolgáltatást egy önálló hőforrással ellátott rendszer alkotja a Tallér utcai kazánházakból kiindulva” – mondta lapunknak Dióssi Csaba polgármester.

Ennek jegyében a távhővezeték rekonstrukciója a Barátság útja 26-38. és a Szent István park közötti útszakaszon folytatódik majd, ahol a felújítás az aszfalt- és betonburkolatok bontásával jár. A második ütemben a Barátság útja 13. épületét ellátó bekötővezetéket újítják fel, valamint a Garas utcára merőleges, füves területen új vezetéket telepítenek a Barátság útja 11. ellátására. Ez a fejlesztés a Barátság úti szervizutak felújításával összhangban zajlik majd.

Baratsagut017-2

Ezzel egyidőben a Barátság útján szervizutat és parkolókat is kialakítanak, ami további 54 millió forintba kerül. Az építkezés két ütemben és két nyomvonalon zajlik. Először a Nap utca és a Barátság útja sarkán lévő parkolók, valamint a Játszóház óvoda előtti zebra alatt haladó vezetéket korszerűsítik, összhangban a Nap utca felújításával, ott ugyanis 0,6 kilométeren végzik el az út- és járdafelújítást, amit az önkormányzat ugyancsak saját forrásaiból fedez 72 millió forint értékben.

A Gyöngyharmat Tagóvoda és Garas utcai bölcsőde épületét ellátó vezetékek felújítását összekötik az energetikai korszerűsítésekkel, tehát gyakorlatilag az intézmények is megújulnak. A távhővezetékek fejlesztésének gépészeti kivitelezése a fűtési szezon kezdetéig véget ér, a tereprendezés határideje pedig október közepe.

Forrás: Dunakeszi Polgár XVIII. évfolyam 10. szám (2017. október)